Vinyl guide – Tweedehands vinyl

Zoals beloofd ga ik jullie vandaag een stapje op weg proberen te helpen met het kopen van tweedehands vinyl. Tweedehands vinyl is er namelijk in heel veel soorten en maten te vinden, maar hoe vis je de pareltjes er tussenuit?

Waar vind ik tweedehands vinyl?

Naast waar, is het misschien een nog wel belangrijkere vraag wat je wilt vinden. Ben je opzoek naar lp’s van Grease, Micheal Jackson en verzamelalbums van Hollandse hits, dan kan je je hart ophalen in de dichtstbijzijnde kringloopwinkel. In de kringloopwinkel vind je platen die zo’n beetje elk Nederlands gezin tientallen jaren geleden in huis had voor een prikkie. Bands en artiesten die niet door het hele volk geliefd waren zul je echter niet in de bakken van de kringloopwinkels vinden (tenminste, ik ben ze nog nooit tegen gekomen, maar zeg nooit nooit!). Je kan er namelijk vanuit gaan dat mensen die deze albums in hun bezit hebben en deze willen verkopen, weten dat ze meer waard zijn dan 50 hele eurocenten. Deze albums worden meestal doorverkocht aan gespecialiseerde tweedehandswinkels of particulieren die tweedehands vinyl inkopen en doorverkopen. In tweedehands platenzaken of vlooien- en vinylmarkten heb je dus meer kans om deze albums te vinden. Ook kan je online veel tweedehands vinyl vinden, maar ik vind dat zelf wel een beetje tricky omdat je geen idee in wat voor staat de plaat zich verkeerd. Dit is een mooi bruggetje naar het volgende kopje.

Kwaliteit

Bij het kopen van een tweedehands plaat is het altijd het meest belangrijk om de plaat eerst uit zijn hoes te halen en te kijken of er geen krassen op zitten. Want ja, je kan wel de lp hebben gevonden waar je al je hele leven naar opzoek bent, maar als je deze vervolgens niet kan luisteren door de beschadigingen heb je er eigenlijk gewoon helemaal niks aan. Dit is dus sowieso de grootste en belangrijkste tip. Daarnaast vind ik het zelf niet fijn als er grote beschadigingen op de hoes zitten, of als er op geschreven is, maar dat is een meer persoonlijke voorkeur.

Originele uitgaves

Het album waar jij naar opzoek bent is uitgekomen in een bepaald jaartal bij een bepaalde platenmaatschappij. In dit jaar zijn de lp’s uitgebracht en de winkel in gegaan. Dit zijn de originele uitgaves van het album. Vaak kan je het album ook nieuw vinden in een platenwinkel, maar dit is een rerelease. Deze zijn vaak niet op dezelfde manier gedrukt als de originele platen, maar op, bijvoorbeeld, dikker vinyl. In sommige gevallen zijn ook alle nummers op het album remastered. Als ik tweedehands vinyl koop wil ik dus voor een originele uitgave gaan (soms ook niet, maar daar lees je zo meer over). Het is dus altijd handig om te weten in welk jaar het album wat jij zoekt is uitgebracht en onder welke platenmaatschappij (dit hoef je natuurlijk niet allemaal uit je hoofd te weten, want smartphones).

Bootlegs

The-Smiths-The-Queen-Is-Dead-BootlegNet als dat wij tien jaar geleden cd’s kopieΓ«rde (en soms zelfs een gekopieerde cd als verjaardagscadeau gaven, ik kan het me bijna niet meer voorstellen), werden er vroeger lp’s gekopieΓ«rd. Dit was natuurlijk niet zo makkelijk als het branden van een cd op je computer, er zaten hele bendes in deze wereld (want het was natuurlijk wel zo illegaal als muziek downloaden nu is). Zo’n gekopieerd exemplaar van een lp wordt een bootleg genoemd. Over het algemeen hebben deze bootlegs dezelfde albumhoes als het origineel, alleen zijn de kleuren valer. De binnenhoes heeft meestal geen ontwerp maar is simpel wit. Ook staat meestal niet de platenmaatschappij op de hoes maar een ander bedrijf of een ander land dan waar het origineel vandaag komt. De geluidskwaliteit van bootlegs is over het algemeen slechter en bevat meer ‘kraakjes’ dan het origineel. Als voorbeeld neem ik even een bootleg van The Smiths – The Queen is Dead die ik zelf in mijn bezit heb. Punten die anders zijn aan deze bootleg dan aan het origineel:

  • De albumhoes is lichter gekleurd dan het origineel.
  • De albumhoes is niet geen gatefold en er mist dus een foto en de songteksten, die wel op de originele hoes staan.
  • Het album is ‘made in Poland’.
  • De eerste twee nummers van het album bevinden zich aan het einde van de eerste zijde. De volgorde is hier dus 3, 4, 5, 2, 1.
  • Er zijn iets meer kraakjes te horen.
  • Het vinyl is roze.

Nu is de vraag natuurlijk: Wil je bootlegs kopen? Het feit is dat er geen juist antwoord hier op is. Ik zou een bootleg niet kopen als deze geen bijzondere eigenschappen zou hebben. Zo heb ik het The Smiths album gekocht omdat het vinyl roze is. Ook zijn er bootlegs op de markt van live concerten die illegaal zijn opgenomen op taperecorders. Op deze bootleg kan je dus live materiaal luisteren die nooit officieel naar buiten is gebracht. Hier vind je een leuk lijstje van bijzondere bootlegs.

Prijzen

En als laatste: Wat is een redelijke prijs voor tweedehands vinyl? Dit is moeilijk te zeggen en ligt heel erg aan het album wat je wilt kopen. Over het algemeen zou ik zeggen dat een niet bijzonder zeldzaam album (en met zeldzaam bedoel ik het feit dat veel mensen er naar op zoek zijn, niet persee dat er weinig van bestaan), in goede staat, tussen de 10 en 15 euro waard is. Vanaf daar lopen de prijzen op naar waarde van het album. Het leukste zou natuurlijk zijn als je op een tweedehandsmarkt (of de kringloopwinkel!) een zeldzaam album vind voor 5 euro, en ik denk dat een speurneus zijn je ook echt op een dag gaat belonen. Zelf ben ik echter niet zo’n hele grote speurneus.

Dat was het alweer, de tweede vinyl guide! Ik hoop jullie weer iets bij te hebben gebracht en dat jullie nu allemaal als echte speurneusjes de tweedehandsmarkten af gaan. Wel mij je aankopen showen hΓ¨? πŸ˜‰

Advertenties