Waarom je tijdens je studie naar het buitenland moet gaan

Mocht je ooit de kans krijgen om te studeren in het buitenland, dan wil ik bij deze meteen zeggen: DOEN. Dit is wat ik roep sinds ik terug ben gekomen van mijn buitenlandse avontuur en dat zal ik ook mijn hele leven blijven roepen. Hoewel ik het super eng vond om voor drie maanden naar Portugal te gaan, en ik met tranen (lees: hysterisch huilend) op het vliegveld stond toen ik weg ging, is studeren in het buitenland één van de beste beslissingen die ik ooit heb gemaakt.

DSC_0026Zulke kansen zul je niet vaak in je leven krijgen

Om even de woorden van de buitenlandstage-coΓΆrdinator van mijn opleiding over te nemen (hoi Geert): De kans om voor een langere tijd in het buitenland te gaan wonen, zonder daadwerkelijk te emigreren, krijg je maar een enkele keer in je leven. Dit idee zal je eigenlijk al moeten aanzetten om die handjes uit te steken en zo’n kans vast te grijpen. Als je van plan bent om iets uitzonderlijks te beleven in je leven wat je voor altijd bij zal blijven, dan is dit het moment. Mocht het alsnog allemaal wat beangstigend in de oren klinken, bedenk dan dat er ook een moment is dat je weer thuis komt. Het is niet permanent, en je mag het stiekem best zien als een hele lange vakantie.

Foto 11-02-15 16 58 21 Nieuwe contacten leggen

Nog een hele grote reden om naar het buitenland te vertrekken, is het feit dat je onwijs veel nieuwe vrienden gaat maken en je jezelf op sociaal vlak in sneltreinvaart ontwikkeld. Ik ging zelf naar het buitenland via het Erasmusprogramma, en ik had er voor gekozen om naar de grootste studentenstad van Portugal, Coimbra, te gaan, waar per jaar 2000(!) buitenlandse studenten komen. Dit waren hele bewuste keuzes, omdat ik via het Erasmusprogramma in een internationale klas kwam en daarbuiten dus ook nog heel veel andere buitenlandse studenten te vinden waren. Dit is echt ontzettend leuk, omdat iedereen op zoek is naar sociaal contact, en het maken van vrienden dus ontzettend makkelijk is. Ik kwam zelf in de klas met drie Ierse meisjes, waarmee ik reisde en mee uit ging en waar ik nog steeds contact mee heb. Daarnaast leerde ik een Deen kennen, een Duitse, veel Portugezen, een Griek, en noem maar op.

Foto 05-03-15 14 05 50Een land op een hele andere manier leren kennen

Een ander heel leuk punt, welke ik zelf niet had verwacht toen ik besloot naar Portugal te gaan, is dat je de cultuur van een land op een hele leuke manier leert kennen. Ik was nog nooit in Portugal geweest en wist niks over het land, daarnaast vond ik wijn niet te zuipen en dacht ik stiekem dat Portugal op Spanje zou lijken. Nu ik terug ben heb ik wijn leren drinken, kan ik je vertellen wat goede wijnjaren zijn, welke wijnstreken er zijn in Portugal, dat Portugezen dol zijn op bacalhau en vet vlees en dat je nooit tegen een Portugees moet zeggen dat Portugal op Spanje lijkt. Daarnaast heb ik geleerd dat Portugezen dol zijn op de zogenoemde ‘pastries’ en dat als je in Portugal bent je absoluut Pastel de Nata moet eten.

Daarnaast krijg je ook de kans om zo’n beetje alles van een land te gaan bekijken. In mijn vrije tijd reisde ik veel en ik ben naar Porto geweest, naar Lissabon, Sintra, en ik heb een roadtrip gemaakt door de Algarve. Zoals ik al zei: Je mag het ook best een beetje zien als een grote vakantie.

Foto 04-03-15 12 25 45 (1)Je leert veel en het staat goed op je CV

Nu even een hele praktische kant: Het staat heel goed op je CV als je naar het buitenland bent geweest. Het laat zien dat je internationale ervaring hebt, risico’s durft te nemen en niet altijd voor de makkelijkste weg kiest. Je leert ook ontzettend veel over je vakgebied. Bij mij was dat vooral hoe het er niet aan toe moest gaan in een ziekenhuis, want wat dat betreft loopt Nederland ver voor op Portugal, maar dat even terzijde.

Foto 12-02-15 15 49 31Gewoon doen

Dus, mocht je na het lezen van dit bericht ooit in de positie staat om te kiezen of je naar het buitenland wil gaan voor je studie, denk dan aan mij en zeg er volmondig JA tegen.

Advertenties